🎁 Poletna akcija za 60 dnevni paket AminoElite+ koda: AMINO20 >>

0
0

Bolezen zamaščenih jeter (NAFLD) prizadene več kot 25 % prebivalstva.

image1

Zamaščena jetra - simptomi, vzroki in naravne strategije podpore

Zamaščena jetra in pretok žolča

Jetra so ključen organ v vašem telesu, ki opravlja mnoge pomembne funkcije, vključno s pretvarjanjem hrane v energijo, razstrupljanje, izdelavo beljakovin in proizvodnjo žolča. 

Na žalost pa se lahko v jetrih zaradi preobremenjenosti del zdravega tkiva nadomesti z maščobo in s tem se zmanjša njihova funkcija. Večina ljudi zmotno misli, da so zamaščena jetra le posledica prekomernega uživanja alkohola.

Vprašanje, ali je mogoče popolnoma pozdraviti bolezen zamaščenih jeter, se pojavlja pogosto. Trenutno ni zdravil, ki bi bila odobrena za preprečevanje, zdravljenje ali ozdravitev izziva bolezni zamaščenih jeter. Na srečo pa obstaja širok nabor naravnih strategij, ki lahko pomagajo ohraniti zdravje jeter.

Ena od najbolj pomembnih strategij je prehrana, ki zmanjšuje vnetje, predvsem tista z nizkim glikemičnim indeksom. Prav tako je koristno vključevanje nutrientov in zelišč, ki podpirajo zdravje jeter na vseh nivojih.

Zakaj so zdrava jetra tako pomembna?

Jetra so največji notranji organ v telesu in so ključna za številne vitalne funkcije. Med njihovimi glavnimi nalogami so: razstrupljanje, sinteza beljakovin, regulacija krvnega sladkorja in proizvodnja žolča.

Kaj je bolezen zamaščenih jeter?

Običajno imamo ljudje v jetrih majhne količine maščobe, vendar presežek le-teh lahko povzroči bolezen zamaščenih jeter. Obstajata dve glavni obliki te bolezni:

  • Alkoholna bolezen zamaščenih jeter (alkoholni steatohepatitis):
    Ta oblika se pojavi zaradi prekomernega uživanja alkohola, pri čemer se maščoba nabira v jetrnih celicah. Kronično uživanje alkohola dodatno škoduje jetrom, saj izčrpava žveplove spojine, vitamine in minerale.

  • Nealkoholna bolezen zamaščenih jeter (NAFLD):
    Je najpogostejša jetrna bolezen in se pojavi, ko se maščoba kopiči v jetrih, brez prekomernega uživanja alkohola. NAFLD je opredeljena kot prisotnost maščobe v več kot 5 % jetrnih celic.

Simptomi bolezni zamaščenih jeter

V začetni obliki zamaščenih jeter simptomi niso vedno prisotni ali so blagi, vključno z utrujenostjo in bolečinami v zgornjem desnem delu trebuha. Napredovanje v NASH (nealkoholni steatohepatitis) ali cirozo pa lahko povzroči hujše simptome, kot so: otekanje trebuha, zlatenica in številne druge težave.

Dejavniki tveganja za NAFLD (nealkoholni steatohepatitis)

Številni dejavniki prispevajo k razvoju NAFLD, vključno s: prekomerno telesno težo, sladkorno boleznijo tipa 2, visokim krvnim tlakom, visokimi maščobami v krvi in metabolnim sindromom. Prav tako ima prehrana, bogata s sladkorjem, pomembno vlogo pri razvoju te bolezni.

Naravne strategije za podporo zdravja jeter

Pomembno je razumeti, da so zamaščena jetra resno zdravstveno stanje. Če imate diagnozo NAFLD ali druge težave z jetri, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Čeprav ni zdravila za bolezen zamaščenih jeter, pa, kot smo omenili, obstaja več naravnih strategij za podporo zdravja jeter. Od hrane, hidracije, razstrupljanja, časovno omejenega hranjenja do obvladovanja stresa. Med mnogimi naravnimi pristopi za podporo zdravju jeter je tudi podpora pravilno izbranih prehranskih dopolnil.

Zavedamo se, da sama prehrana in navedeni podporni pristopi včasih niso dovolj, zato smo zaradi teh potreb na trgu razvili Cell Renew. 

Cell Renew je izdelek, ki vsebuje učinkovine, ki lahko zaščitijo jetrne celice in podprejo jetra v vseh treh fazah razstrupljanja.

Če želite izvedeti več o Cell Renew: KLIKNITE TU